Τουρκία

Η Τουρκία παράγει κατά κύριο λόγο μαύρο τσάι, γνωστό ως τουρκικό τσάι, καθώς επίσης και το τσάι Rize (από το όνομα της περιοχής που το παράγει) ή cay. Η λέξη cay έχει την ίδια προέλευση με τη λέξη cha στα κινεζικά και ιαπωνικά, ή chai στα Hindi. Σε πλήρη αντίθεση με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς του τσαγιού, η Τουρκία εξάγει μόνο μια μικρή μερίδα του τσαγιού, καθώς το τσάι της κατά κύριο λόγο διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Το 2008, η παραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα σε πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους, ένα ποσό περίπου συγκρίσιμο με την παραγωγή της Κίνας που αγγίζει το 23% της παγκόσμιας παραγωγής, τοποθετώντας την Τουρκία πάνω από την Ινδία ως το νούμερο 2 παραγωγού τσαγιού.